2010. február 23., kedd

Egek Ura

Mostanában a szombat estéken kívül nem nagyon volt időm írni. Ma is jobban tenném, ha aludni térnék, mert holnap dolgozni kell, nem is keveset, és nem ártana éjfél előtt lefeküdni. De ha most nem írom le azt, ami bennem van, akkor ez elveszik a süllyesztőben a többi le nem írt és ki nem mondott szavak között. 
Ma voltunk moziban :) - ki tudja mikor volt utoljára ilyen alkalom - és ingyért :D. A férjem múlt héten beváltotta a névnapjára kapott könyvutalványt, és kaptunk két ingyen mozijegyet. Úgyhogy ma fogtuk magunkat, és az egyeteme után irány a Sugár, és megnéztük az Egek urát. 
Jó film volt, elgondolkodtatott néhány dolgon. Persze, így a gazdasági válság után sokakat érzékenyen érinthet a téma, de a végére kijön a lényeg. 
George Clooney játsza a főszerepet. Utazik keresztül-kasul Amerikán, és az a munkája, hogy embereket rúg ki a puhány, gerinctelen főnökeik helyett. Saját lakásában az elmúlt évben összesen 40 akárhány napot tartózkodott. A többit repülőgépen töltötte útban egyik vállalattól a másikig, hogy elvégezze a létszámleépítéseket. Közben a "hátizsákjáról" tart előadást. Mindannyiunknak van egy hátizsákja, amiben cipeljük a számunkra fontos dolgokat. Az ő hátizsákja lényegében üres, és ezt is prédikálja, hogy szabaduljunk meg a kötöttségeinktől, ne legyenek számunkra terhes emberi kapcsolataink, egyszóval éljünk magunknak. 
Természetesen ez a nézete a film végére átalakul, de nem Holywood megszokott Happy End-jével zárul. Nem fog boldog párkapcsolatban élni azzal a hölggyel, akit a film során megkedvelt, nem mond fel furcsa szakmájában, és továbbra is utazik, hogy kirúgja különböző cégek alkalmazottait, továbbra is a repülőgép az otthona. 
A lényeg azon a bizonyos belső változáson van, hogy rájön, igenis kell az a hátizsák, mégpedig a körülöttünk élő emberekkel, a szeretteinkkel teli hátizsák. 
Régebben arról prédikált, hogy nincs szüksége az embernek ezekre a számára terhes emberi kapcsolatokra, de a végén rájön, hogy ez az egyetlen értelme az egésznek. A szeretteid. 
Nem magányos életre lettünk teremtve, hanem arra, hogy szeressünk másokat, és, hogy minket is viszont szeressenek. A film végén újra megszólal néhány kirúgott "névtelen hős", akik elmondják, hogyan is élték túl az őket ért traumát. Férfiak és nők egyöntetűen jelentik ki, hogy a körülöttük, velük élők, a családjuk, a házastársuk, a gyerekeik, a szeretteik miatt sikerült újból talpra állniuk, és folytatni tovább az "élet játékát". 

Hálás vagyok Istennek, hogy van munkám, családom, van szerető férjem, aki átölel,és akivel megoszthatom az életemet, vannak barátaim, és van Istenem; és ez a legfontosabb. 
Változhat körülöttünk a világ, és állandóan ezt is teszi. Megdönthetetlen dolgok tűnnek el egyik napról a másikra; amiről hittük, hogy örök, egyszer csak beadja a távozást, és úgy látod, nincs sehol egy biztos pont, amibe kapaszkodhatsz. De van Isten az égben... hidd el, tényleg van. Tudom, sokszor felteszed a kérdést, hogyha létezik, akkor miért...? Én nem tudom. Csak egyet tudok, hogy van, és kitárja feléd a kezét, hogy ebben az őrült világban ragadd meg a megváltást. Megszűnhet a munkád, hálátlanul három szóval elbocsáthatnak évtizedek óta hűségesen szolgált munkahelyedről; csődöt mondhatnak a bankok; kormányok, világot irányító eszmék omolhatnak össze pillanatok alatt, de Ő örök. Soha nem változik. Ugyanaz a bölcs és szerető Isten, akit Jézus Krisztus néven láthattál függni a kereszten. Ő ma is él, és mindent megtesz azért, hogy Benne megtaláld a kapaszkodót. Emeld fel a fejed, és lásd meg az egek igazi Urát, aki körülvesz téged szeretetével. Aztán nézz magad mellé, és lásd meg úgy a szeretteidet, ahogy még soha. Lásd meg, milyen fontosak is ők neked, és ne csak a koporsójuk mellett eszmélj fel erre. Mondd nekik, hogy szereted őket, és nélkülük nem érne annyit az élet. 
Vedd elő életed hátizsákját, és kezdj el pakolni! Nem, ne a pénztárcádat tedd be először, arra nincs igazán szükséged. Pakolj bele mindenkit, és örülj, hogy van egy ilyen teher a válladon. Tegyél bele mindenkit, aki hozzád tartozik, akit szerettednek, barátodnak, ismerősödnek mondasz, és így indulj tovább. Mert nem élhetsz üres hátizsákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése